fredag 22 maj 2009

IAMX, Debaser Medis 21/5

Under lunchen på stan före spelningen igår frågade en vän hur IAMX låter. Min konsert partner in crime svarade spontant ödesmättat. Ensamt svarade jag. Ska man nämna några band som referenser så ligger Radiohead och Depeche Mode närmast till hands. Av denna beskrivning förstår läsaren att publiken till stor del är blek, svartklädd och (hrm) välsminkad.

Live kan man dessutom lägga till en gnutta Nine Inch Nails-tyngd till den redan enastående ljudbilden. Resultatet är MÄKTIGT! Spelningen öppnas med en helt oerhört tung version av Bring Me Back A Dog vilket är starten på en och en halv timme eufori.

Bandet har den goda smaken att blanda friskt från sina tre album. Kiss + Swallow (9/10 på dagensskiva.com), The Alternative (10/10 på dagensskiva.com) och Kingdom of Welcome Addiction (inga recensioner på nätet än, själv ger jag den 8/10 än så länge med reservation för att skivan växer). Spelningen når närmast elektrisk stämning framåt slutet då de tre absoluta favoritlåtarna kommer. I rad. Med otroligt snygga övergångar. Och fantastisk ljussättning. Och allsång. Ska ni bara lyssna på tre låtar med IAMX så ger jag er följande:

Spit It Out
Nightlife
Kiss and Swallow


Extranumret gick inte heller av för hackor: Think Of England, Skin Vision (platsar i topp tre-listan ovan...) och President. Med ett fånigt flin på läpparna efter konsertens slut var det lätt att konstatera att man just bevittnat vad som förmodligen kommer att vara årets spelning. Detta i konkurrens med den oerhört underhållande Hives-spelningen på Flygeln och Metallicas förmodat grymma spelning på Sonisphere senare i sommar.

/Oz





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar