fredag 23 juli 2010

Kent, Långholmsparken (Maccarena, spoilervarning!)


De gör det inte lätt för sig, gubbarna från Eskilstuna. Att inleda en konsert med två ballader är modigt. Att sedan arrangera om öppningslåten, Utan dina andetag, till en syntlåt baserad på slutslingan från den påföljande visan (Det finns inga ord) är att utmana sin publik rejält. Men det funkar! Och när Det finns inga ord briserar med tunga gitarrer inser man att detta kommer att bli en riktigt bra kväll.

Merparten av konserten baseras på nytt material. Med nytt menar jag de två senaste skivorna. Inte en enda låt från de två första skivorna, en låt var från Isola/Hagnesta Hill/B-Sidor/D&J,D. Under konserten står jag och funderar på nya Kent, och börjar acceptera deras nya inriktning. De elektroniska arrangemangen är grymt snygga, basen i Töntarna är tyngre än du någonsin kan föreställa dig och hade jag haft plomber hade de skakat loss under nämnda låt. Ingenting gör sig grymt bra i en lite snabbare live-version och det andra bidraget från TTS, Vy från ett luftslott, är snyggt remixat av förbandet Punks Jump Up.

Krossa allt sitter ihop med en vansinnigt effektiv Dom andra. Under dessa två låtar tänker jag att synt-Kent funkar skitbra. Att jag inte saknar rockinslagen, att de inte skulle passa in en kväll som denna. Ni kan skratta om ni vill, håna oss, vi rör oss ni står still. Kent förutsåg sin egen framtid. Men sen kommer just 747 och fullständigt krossar alla dessa funderingar. Alla låtar under kvällen har enligt Jocke Berg handlat om "den eviga kärleken". Ingen annan låt (jag påstår ingen annan låt i hela världen) förmedlar så mycket känslor som denna koloss. Hur en visa bestående uteslutande av tre verser, inte en enda refräng, samt ett slut som aldrig vill ta slut kan beröra så många är en gåta och den behöver inget svar. Det räcker att stå och svepas med i känslostormen, känna gåshuden sprida sig över kroppen och vråla med - Du är värd att dö för! Mer än så behövs inte.

Sammantaget, snudd på en femma.

Kvällens låtlista.

1. Intro/Utan Dina Andetag
2. Det Finns Inga Ord
3. Skisser För Sommaren
4. Socker
5. Ensam lång väg hem
6. Musik Non Stop
7. Töntarna
8. Ensamheten
9. Ismael
10. Gamla Ullevi
11. Idioter
12. Kärleken Väntar
13. Ingenting
14. Vy Från Ett Luftslott
15. Krossa Allt/
16. Dom Andra
17. 747
---
18. M
19. Mannen i Den Vita Hatten

Nog med allvar! Beskåda paret intill oss. Och missa inte killens taktkänsla, eller brist därav.



/Oz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar