tisdag 1 september 2009

Svärta.

Denna blogg har hittills bara behandlat popmusik (förutom Metallica, men vi ser det som undantaget som bekräftar regeln) så nu är det dags att introducera lite skränigare och mörkare musik men jag kan lova att den känns ända in i benmärgen. Man måste bara vänja sig lite vid de inte så smekande ljuden. :) Jag tänkte presentera tre band, svenska bandet Cult of Luna, amerikanska giganterna Neurosis och lightversionen av det senare: Isis.

Cult of Luna.
Med åtta medlemmar är ljudbilden givetvis massiv med massor av nyanser. Bandet repar i ett gammalt mentalsjukhus och på deras senaste skiva är texterna baserade på dagboksanteckningar från en mordanklagad patient som satt på detta sjukhus. Wierd stuff, snubben hade föreställningar om att djuren regerade på jorden, var uppdelade i goda och onda och att ugglan härskade över de onda djuren vilka slutligen utplånade de goda. Låten Ghost Trail har allt man vill ha när man lyssnar på detta band. Njut av de fulla tio minuterna, eller om du inte står ut med sången lyssna mellan 2:53 och 4:05. Fantastiska instrumentala 72 sekunder.



Isis
Har tyvärr inte så mycket bakgrundsinformation om detta band. Men i likhet med Cult of Luna gör även de skivor med enhetligt tema. Den starkaste heter Oceanic vilket är en extremt passande titel med tanke på hur skivan låter. Njut av The beginning and the end!




Neurosis
Urfäderna. De startade verksamheten 1985, har aldrig mellansnack eller extranummer under sina konserter och framträder alltid med riktigt märkliga bildspel som samspelar med musiken som framförs. De har även spelat in en skiva med enbart insektsljud för att påminna oss om att det finns en art som har levt på jorden i årtusenden utan att förstöra den. Den skivan är systerskiva till Times of Grace och man ska lyssna på dom samtidigt för den totala upplevelsen... Pretentiöst, ja. Men bra! Hur som helst, jag ger er, Through Silver in Blood från skivan med samma namn.




All cred till den som ger denna musik en chans! Det må låta som oljud för ett ovant öra men ger man det tid kan jag utlova en upplevelse utöver det vanliga.

/Oz

1 kommentar:

  1. Fint inlägg Ozzy. Bloggen mår bra av lite frisk luft.

    SvaraRadera